natuurlijke verzorgingsproducten voor sier- en consumptievissen

Hoofdpagina email

Vissen voor een koudwater / subtropisch / onverwarmd aquarium

Goudvissen zijn heel populair, maar eigenlijk niet geschikt voor kommen of kleine aquaria. Ze kunnen meer als 30cm lang worden en 30 jaar oud. Daarnaast stellen ze hoge eisen aan de huisvesting. Voor meer informatie zie deze link: injaf.org
Gelukkig zijn er andere vissoorten die ook op kamertemperatuur gehouden kunnen worden, sommige lijken zelfs sprekend op de goudvis, en anderen zijn niet te onderscheiden van fraaie tropische vissen. Al deze vissen blijven veel kleiner als goudvissen en zijn ook makkelijker in de verzorging/huisvesting.

Eerst moeten wij vaststellen, wat kamertemperatuur is. Volgens Wikipedia strekt dat van 15 tot 25 graden Celcius. Per persoon en woning zal dit verschillen, maar wel binnen dit gebied. Sommige mensen stoken hun woning altijd tot 25 graden, zij kunnen dit artikel overslaan, want met een dergelijke kamertemperatuur kun je ook tropische vissen zonder verwarming in het aquarium houden.
De temperatuur van een aquarium op kamertemperatuur zal een gemiddelde bedragen van de dag en nacht temperatuur (mits er alleen overdag gestookt wordt). Kleine of langzame veranderingen in temperatuur zijn normaal voor vissen, en hoe groter het aquarium hoe langzamer de temperatuur zal meeveranderen met de omgevingstemperatuur. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en leefomstandigheden, zal u verschillende vissen kunnen vinden in het overzicht omdat er zelfs vissen in staan die bij de minimum kamertemperatuur nog te houden zijn.
Een aquarium is niet zomaar een 'hok' voor vissen maar een echt biotoop waarin vissen uitwerpselen biologisch worden afgebroken (anders zou het water de vissen vergiftigen) door bacteriën/filtratie of waterplanten. Vissen hebben geen kunstmatige verlichting nodig (alhoewel ze met hun kleuren veel beter tot hun recht komen) maar waterplanten wel. De keuze voor een eenvoudig aquarium is een aquarium met lichte visbezetting en waterplanten met verlichting, of geen verlichting maar wel een filter (dat geënt moet worden met nitrificerende bacteriën). Met verlichting, planten en een filter kunnen er meer vissen gehouden worden.

Dit artikel is bedoeld voor degenen die eenvoudig vissen willen houden zonder de problemen die goudvissen geven. Een aquarium hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn zolang als de juiste vissoorten gekozen worden en de visbezetting niet te hoog is. Veel vissen zijn erg sociale dieren, welke in scholen leven en als zodanig ook gehouden moeten worden of ze zullen zich niet goed voelen, erg schuw zijn en bleek van kleur worden. Plan de bezetting van het aquarium, in een klein aquarium is het beter om 1 school van 10 kleine vissen te houden, een of meerdere bodemvissen/garnalen of/en een paar of een solitaire vis in plaats 5 paartjes van verschillende soorten. Niet alle vissen uit het overzicht kunnen samen gehouden worden ook al zou dat op dezelfde temperatuur kunnen. Sommige vissen zijn roofvissen, andere houden van veel stroming en sommige juist niet (zoals de Paradijsvis).

De meeste vissen uit het overzicht worden als "tropisch" beschouwd. Gewoonlijk worden standaard temperaturen van b.v. 20 tot 28 graden aangegeven. Weliswaar zijn sommige vissen inderdaad tropisch, maar komen uit berggebieden of gebieden met grote(re) seizoensinvloeden op het water. De meeste zijn echter subtropisch of komen uit "gematigde" gebieden. Dit zijn vaak "vijver" vissen, die als minimum temperatuur 4 graden nodig hebben om te kunnen overwinteren onder het ijs.

Uiteraard zijn er nog veel meer vissen uit subtropische en gematigde gebieden geschikt voor het aquarium, maar de meeste onderstaande zijn zonder al te veel moeite in Nederland te verkrijgen.

Vissen geschikt voor aquaria vanaf ±45 cm

Chinese Danio
Tanichthys albonubes
Min. temperatuur 10º
Max. lengte 4cm
Herkomst zuid oost China (maar is in het wild inmiddels uitgestorven)
Makkelijk te houden en overal verkrijgbaar. Er zijn tevens albino en sluier kweekvormen. Scholenvis, minimaal 10 exemplaren houden.

Brokaat / Schuberti / Barbeel
Barbodes semifasciolatus
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 7 cm
Goed alternatief voor goudvissen.Scholenvis uit zuid west China, minimaal 5 houden. Algemeen verkrijgbaar. De zeldzamere messingbarbeel is de wildkleur.

Prachtbarbeel
Puntius conchonius
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 9 cm
Goed alternatief voor goudvissen. Er zijn ook oranje en gele kweekvormen en tevens sluierstaarten. Minimaal 5 houden. Overal verkrijgbaar. Herkomst noord India

Paradijsvis
Macropodus opercularis
Min. temperatuur 10º
Max. lengte 8 cm
De oudste aquariumvis, afkomstig uit China. Mannetjes zijn mooi gekleurd (er zijn rode en blauwe kweekvormen) Altijd maar 1 mannetje houdenm of met verschillende vrouwtjes en veel drijfplanten. Agressief, maar kan met snelle vissen zoals danio's gehouden worden.

Roodvinzalm
Aphyocharax anisitsi
Min. temperatuur 17º
Max. lengte 5cm
Scholenvis uit Argentinië en Paraguay. Minimaal 10 exemplaren houden.

Blokvis

Jordanella floridae
Min. temperatuur 17º
Max. lengte 5cm
Territoriale vis die alleen gehouden kan worden of met meerdere vrouwtjes in een dichtbeplant aquarium. Afkomstig uit Florida.

Zebra danio
(Brachy)Danio rerio
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 5cm
Snelzwemmende scholenvis (minimaal 8 houden) uit noord India. Er zijn tevens goudkleurige en sluier kweekvormen. Makkelijk te houden en overal verkrijgbaar.

Luipaard danio
(Brachy)Danio rerio/frankei
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 5 cm
De luipaard danio werd eerst voor een aparte soort gehouden, maar is een variateit van de zebra danio.

Papegaai / Variabele platy
Xiphophorus variatus
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 5(man) 7cm(vrouw)
Niet te verwarren met de gewone platy Xiphophorus maculatus, welke niet goed op lagere temperaturen gehouden kan worden. Er is ook een kweekvorm met hoge rugvin. Herkomst zuid Mexico

Odessa barbeel
Puntius padamya
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 4cm
Vreedzame scholenvis (minimaal 8 houden) uit de bergen van Myanmar
. Mannetjes zijn rood, vrouwtjes zilver gekleurd.

Chinese bittervoorn
Rhodeus ocellatus
Min. temperatuur 10º
Max. lengte 6cm
Vreedzame scholenvis uit oost Azië en Taiwan die gewoonlijk in vijvers gehouden wordt. Voor kweek zijn zoetwatermosselen nodig.

Blauwe danio
(Brachy)Danio albolineatus
Min. temperatuur 17º
Max. lengte 5cm
Actieve scholenvis (minimaal 8 houden) vergelijkbaar met de zebra en luipaard danio. Herkomst zuid oost Azië.

Japanse rijstvis/Medaka
Oryzias latipes
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 3 cm.
Niet te verwarren met tropische soorten rijstvissen. O. latipes is subtropisch en komt voor in Japan en China. Er bestaan verschillende mooie kweekvormen. Scholenvis, met minimaal 10 houden.

Ruitvlekzalm
Hemigrammus caudovittatus
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 6cm
Heel actieve scholenvis (minimaal 10 houden), uit Paraguay, Uruguay and Argentinië.

Pacific blue eye
Pseudomugil signifer
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 5cm
Scholenvis (minstens 8 houden) uit het zuidoosten van Australië.

Guppy
Poecilia reticulata
Min. temperatuur 17º
Max lengte 4 cm
Er zijn talloze kleuren en smaken verkrijgbaar, maar niet alle verdragen nog temperaturen onder de 20º.
Bodemvissen en garnalen voor aquaria vanaf ±45 cm

Gemarmerde pantsermeerval
Corydoras paleatus
Min. temperatuur 15º
Max. lengte 7cm
Vreeczame scholenvis (minimaal 7 houden) uit zuid Amerika. Heeft darmademhaling waardoor hij regelmatig naar de oppervlakte komt om lucht te happen.

Witwanggrondel
Rhinogobius duospilosus/wui
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 5 cm
Mannetjes zijn agressief, 1 met meerdere vrouwtjes houden. Zandbodem met stenen. Afkomstig uit zuid oost Azië.

Kersengarnaal
Neocaridina davidi var. red
Min. temperatuur 14º
Max. lengte 3cm
Zijn goed samen te houden met niet al te grote vredelievende vissen Houden in een schooltje van 10 of meer. Ze zijn er in vele andere kleuren, maar worden dan geen kersengarnaal meer genoemd.

Tijgergarnaal
Caridina cantonensis
Min. temperatuur 15º
Max. lengte 3cm
Tijgergarnalen zijn gekweekt in vele verschillende smaken en kleuren.Zijn goed samen te houden met niet al te grote vredelievende vissen Houden in een schooltje van 10 of meer.

Corydoras trilineatus
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 5cm
Vreedzame scholenvis (minimaal 7 houden) uit zuid Amerika. Heeft darmademhaling waardoor hij regelmatig naar de oppervlakte komt om lucht te happen.

Woestijngrondel
Chlamydogobius eremius
Min. temperatuur 10º
Max. lengte 6cm
Vreedzaam ten opzichte van andere vissen maar territoriaal tegenover soortgenoten. Heeft aquarium met zandbodem nodig en schuilpaatsen. Eet klein levend voer en diepvriesvoer. Herkomst Australlië.

Chinese Algeneter
Beaufortia leveretti/kweichowensis
Min. temperatuur 16º
Max. lengte 7cm
Op een rog lijkende Algeneter uit China die van veel stroming houdt. Kan alleen gehouden worden, vreedzaam tegenover andere soorten. Niet in nieuwe aquaria houden zonder algen en microorganismen.

Hongkong Gastromyzon
Pseudogastromyzon myersi
Min. temperatuur 18º
Max. lengte 6cm
Algeneter uit zuid oost China. Territoriaal tegenover soortgenoten en soortgelijkende vissen. Behoeft veel stroming. Niet in nieuwe aquaria houden zonder algen en microorganismen.
Vissen geschikt voor aquaria vanaf ±80 cm

Schijfbaars
Enneacanthus chaetodon
Min. temperatuur 4º
Max. lengte 10cm
Wordt voor vijvers verkocht. Herkomst oostelijk noord Amerika. Eet liefst levend voer, niet met garnalen houden.

Diamantbaars
Enneacanthus gloriosus / obesus
Min. temperatuur 4º
Max. lengte 9cm
Wordt voor vijvers verkocht. Herkomst noord Amerika. Eet liefst levend voer, niet met garnalen houden. E. obesus wordt tevens als diamantbaars verkocht, deze lijkt op een kruising tussen de E. chaetodon en E. gloriosus.

Roodbuik elrits
Chrosomus erythrogaster
Min. temperatuur 4º
Max. lengte 7cm
Wordt voor vijvers verkocht.Vreedzame scholenvis uit noord Amerika. Vrouwtjes hebben geen rode buik.

Grondel
Gobio gobio
Min. temperatuur 4º
Max. lengte 12cm
Vreedzame inheemse scholenvis die op een algeneter lijkt maar het zeker niet is. Wordt voor vijvers verkocht. Bodemvis.

Amerikaanse roodvin
Cyprinella lutrensis
Min. temperatuur 4º
Max. lengte 8 cm
Actieve scholenvis uit noord Amerika, wordt als vijvervis verkocht. Niet met garnalen of kleine/timide vissen houden, Vrouwtjes zijn zilverkleurig.

Regenboog elrits
Notropis chrosomus
Min. temperatuur 10º
Max. lengte 7cm
Actieve scholenvis (minimaal 8 exemplaren houden) uit het zuidoosten van Amerika.

Bermpje
Barbatula barbatula
Min. temperatuur 4º
Max. lengte 12cm
Vreedzame inheemse modderkruiper die goed met kleine vissen te houden is.Wordt als vijvervis verkocht. Tekening variabel.

Scleromystax barbatus
Min. temperatuur 14º
Max. lengte 10 cm
Vreedzame pantsermeerval uit zuidoost Brazilië. Met minimaal 6 houden. Heeft darmademhaling dus moet regelmatig lucht happen.
Vissen voor aquaria vanaf ±120 cm

Zonnebaars
Lepomis gibbosus
Min. temperatuur 4º
Max. lengte 25cm
Prachtig gekleurde roofvis uit noord Amerika die vaak in vijvers gehouden wordt. Eet levend voer, niet met kleine vissen houden.

Reuze Danio
Devario aequipinnatus
Min. temperatuur 18º
Max. lengte 10cm
Heel actieve scholenvis (minimaal 8 houden) uit India die veel zwemruimte behoeft. Heeft schoon water met veel stroming nodig.

Australische regenboogvis
Melanotaenia fluviatilis
Min. temperatuur 15º
Max. lengte 10cm
Scholenvis (minimaal 8 houden) uit het zuiden van Australië.

Amoer bittervoorn
Rhodeus sericeus
Min. temperatuur 4º
Max. lengte 11cm
Wordt voor vijvers verkocht. Er bestaat ook een gouden kweekvorm. Vreedzame scholenvis uit Rusland en noord oost Azië,

Weeraal
Misgurnus anguillicaudatus
Min. temperatuur 4º
Max. lengte 25cm
Vreedzame modderkruiper uit China en Korea, goed samen te houden met kleine vissen. Kan erg tam worden. Heeft zandbodem met schuilplaatsen nodig. Heeft darmademhaling, bij veranderingen in luchtdruk wordt de vis heel actief, vandaar de naam 'weeraal'. De goudkleurige kweekvorm is algemener.

Crossocheilus latius / reticulatus
Min. temperatuur 15º / 16º
Max. lengte 15 / 17cm
Een van de beste algeneters, moet in een groepje gehouden worden want is andes erg schuw. Herkomst India. C. reticulatus komt uit China en is te onderscheiden door de zwarte vlek op de staart.

Hoplonosterum
Megalechis thoracata
Min. temperatuur 18º
Max. lengte 17cm
Vreedzame meerval die ondanks zijn grootte met kleine vissen samen gehouden kan worden.


Doktersvis
Garra rufa
Min. Temperatuur 16º
Max. lengte 14cm
Scholenvis (minimaal 6 houden) uit het midden oosten. Wordt gebruikt bij de bestrijding van Psoriasis.